Emoțiile și banii. De ce să lași rațiunea să guverneze deciziile legate de bani?

 plină literatura de specialitate de sfaturi privind banii și emoțiile, cum cheltuim impulsiv, ce fel de decizii e bine să luăm, cum ne guvernează emoțiile dacă nu avem exercițiul uzului rațiunii etc. -  sunt rafturi întregi de cărți pe tema asta. Atâta abundență de informație încât apare un alt pericol: cum faci o selecție care să te ajute să iei cele mai bune decizii legate de bani?

Cei mai mulți autori cad de acord ca deciziile impulsive de cheltuire sunt generate de emoții de tot soiul (entuziasm, frustrare, teamă, nevoia de validare, stres etc.) și că, în general, nu e prea înțelept să lași emoțiile să conducă în procesul ăsta.

Cum faci, însă, să ajuți rațiunea să ia cârma și să împingi emoțiile în spate când e vorba de bani, obținerea, cheltuirea sau investirea lor? Iată 10 răspunsuri și sugestii, fără a avea pretenția de exhaustivitate:

1. Educația financiară – te învață cum să gestionezi corect și rațional banii.
2. Cheltuiri programate și organizate, evitând capcanele de marketing și super ofertele false.
3. Soluții emoționale la problemele emoționale. Niciodată mersul la cumpărături nu va reduce durerea provocată de o despărțire, de exemplu. Toate problemele declanșate de emoții pot fi gestionate mai bine cu ajutorul specialiștilor în emoții (psihologi, coachi etc.)
4. Liste clare de cumpărături. Asta te va ajuta să nu cumperi excesiv lucruri de care nu ai nevoie și pe care vei sfârși aruncându-le. Verificarea ulterioară a bonurilor de cumpărături pentru a vedea ce alimente consumi și ce alimente arunci.
5. Evitarea risipei de orice fel. Risipa generează și mai multă risipă, mai ales la nivel financiar. 
6. Nu cumpăra lucruri de care nu ai nevoie, doar pentru că îți provoacă plăcere. Sau limitează plăcerea acestor tipuri de achiziție (una pe lună sau una la două luni).
7. Exersează-ți autocontrolul, e un exercițiu de putere până la urmă.
8. Nu uita că magazinele utilizează din plin tehnici de persuasiune și punere în valoare a produselor, întocmai ca să te convingă să faci cheltuieli.
9. Evită să cauți fericirea în produsele cumpărate. Alege fericirea ca experiență, ca interacțiune, ca timp de calitate.
10. Când câștigi bani extra, nu-i risipi/cheltui, ci investește-i înțelept, înmulțește-i sau economisește-i.

Crează o provocare
Adaugă o fotografie

Care este visul tău cel mai îndrăzneț?

Lansează-ți provocarea de a ajunge la el în 1000 de pași!

Indiferent că vrei să ai propria afacere, să ajungi un artist renumit, să-i ajuți pe cei din jur să devină mai eficienți cu timpul lor sau orice altceva, începe cu un singur pas!

Mai multe detalii