Supa de pietre

Considerăm că nu există oameni fără resurse, ci oameni care nu văd resursele disponibile în jurul lor. “Supa de pietre” este o poveste despre puterea comunității și despre cum să fim mai deschiși la oportunitățile pe care le avem la dispoziție.

“Cu mulți ani în urmă, 3 soldați înfometați și obosiți de atâtea lupte au ajuns într-un mic sătuc. Țăranii de aici abia supraviețuiau de la o zi la alta ca urmare a unei recolte sărace și a multor ani de război.

S-au adunat repede în piața satului să-i întâmpine pe soldați, însă au făcut-o cu mâna goală. Au început să se plângă că nu le-a mai rămas nimic și că sunt muritori de foame. Soldații au schimbat repede între ei câteva vorbe, apoi s-au întors către bătrânii satului. Primul soldat le-a spus:

– Pământul vostru sărăcit v-a lăsat fără nimic de oferit, dar vă vom împărtăși noi din puținul pe care îl avem: secretul cu ajutorul căruia poți face supa din pietre. Bineînțeles că țăranii au fost intrigați de spusele soldatului. Au aprins focul și au pus cel mai mare vas cu apă la fiert. Soldații au aruncat în apă trei pietricele.

– Aceasta va fi o supă foarte bună, zise al doilea soldat, dar un pic de sare ar face-o minunată.

În acel moment, o țărancă s-a ridicat și a spus: – Ce noroc! Tocmai mi-am amintit unde a mai rămas un pic.

S-a întors repede și a mai adus și un șorț de bucătărie, un pătrunjel și o gulie. În timp ce acestea au fost puse la fiert, și altor țărani li s-a împrospătat memoria. În curând, în oală au fost adăugate orz, morcovi, carne de vacă și smântână. Până să fie gata supa, a mai apărut și o sticlă de vin.

Toți sătenii, alături de cei trei soldați, s-au așezat să se ospăteze. Au mâncat, au dansat, au cântat până târziu în noapte, cum nu s-a mai întâmplat de mult.

Dimineața, când cei trei soldați s-au trezit, toți sătenii stăteau în fața lor. La picioare aveau un rucsac cu cea mai bună pâine și brânză.

– Ne-ați împărtășit cel mai mare secret, acela de a face supa din pietre, a spus un țăran soldaților, și pentru aceasta nu vă vom uita.

Auzind acestea, al treilea soldat s-a întors către mulțime și a spus: – Nu e nici un secret, însă un lucru rămâne mereu adevărat: doar împărțind poți face o mare sărbătoare.”

Autor necunoscut

Pe lângă educația financiară, promovăm durabilitatea, adică sustenabilitatea pe termen lung. Acest lucru poate fi atins printr-o structură socială care să asigure alimentele necesare pentru membrii comunității respective, exploatând un activ deținut la comun.

Dacă ți se pare o idee interesantă și dorești să contribui, te rugăm să ne lași un mesaj folosind formularul de contact.

Alătură-te cauzei

Prin transmiterea adresei de email, confirm că am minim 18 ani, am cititi și sunt de acord cu prelucrarea datelor mele conform politicii GDPR

Crează o provocare
Adaugă o fotografie

Care este visul tău cel mai îndrăzneț?

Lansează-ți provocarea de a ajunge la el în 1000 de pași!

Indiferent că vrei să ai propria afacere, să ajungi un artist renumit, să-i ajuți pe cei din jur să devină mai eficienți cu timpul lor sau orice altceva, începe cu un singur pas!

Mai multe detalii